Bikkelsite.com | jouw digitale pretcafé

jul/10

16

Felix en Jasper zijn doodsbang voor ingredient in het gezonde Vifit Light en mailt ook geschokt met VARA's Kassa

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die in veel producten verwerkt wordt. Helaas wegen de voordelen – het is calorie-arm en smaakt toch zoet – niet altijd op tegen de nadelen. Het wordt vanwege de voordelen heel vaak toegevoegd aan de zogenaamde Light-producten, light dranken en suikervrije kauwgom. Aspartaam kan zeer ernstige klachten veroorzaken. Het begint vaak met vage klachten die niet echt te plaatsen zijn. Naarmate het aspartaam gebruik echter langer duurt, nemen ook de klachten toe. Ook bestaande ziekten als Parkinson en MS kunnen door het gebruik van aspartaam aanzienlijk verergeren. Wanneer men stopt met aspartaam nemen ook de klachten af. Eén van de producten waar deze stof in zit is ‘Vifit light’. Een drankje dat erg gezond behoort te zijn….

De zeer verontruste Felix schrijft daarom de volgende e-mail:

Geachte heer, mevrouw,

Wij zitten met een groot probleem en u kunt daarbij wellicht uitkomst bieden! Ik ben de trotse vader van ons hoogbegaafde zoontje Jasper. Jasper is zeer geïnteresseerd in alles wat met wetenschap te maken heeft en bestudeert tijdschriften als de Kijk en Quest. Het liefst spendeert hij al zijn vrije tijd aan het uitbreiden van zijn onstilbare lust naar kennis op het Internet. Het is dat wij als ouders hem bij mooi weer naar buiten sturen, of het Internet afkoppelen, anders kwam hij nooit in de frisse buitenlucht. Ook sporten kunnen hem niet bekoren en veel vriendjes en vriendinnetjes in real-life heeft hij ook niet, omdat die nou eenmaal andere interessegebieden hebben dan onze Jasper. Daarnaast missen leeftijdsgenoten ook het intellect van onze Jasper. Jasper zoekt bij voorkeur geestverwanten op het Internet en kan daarmee uren chatten over alle mogelijke wetenschappelijke onderwerpen.

Doordat Jasper vrij weinig beweging krijgt, heeft Jasper veel aanleg om corpulent te worden.  Wij hechten daarom ontzettend aan gezonde voeding voor Jasper. Vandaar dat wij er op staan dat Jasper eenmaal per dag Vifit light drinkt. Na een korte gewenperiode vond Jasper dit heerlijk! Hij dronk minstens een liter per dag.

Echter, een week of vier geleden wou  hij het van de ene dag op de andere dag absoluut niet meer drinken en is hij stil en somber. Hij zei dat hij er in ‘uitgedronken’ was. Dit vinden wij, als ouders, zeer vreemd, omdat hij er zo van genoot. Dat kan toch niet opeens afgelopen zijn? Vroegen wij ons hardop af. Na lang aandringen van ons, begon hij het huilend op te biechten. Tijdens één van zijn surfsessies had hij op internet hele enge verhalen over een ‘giftig’ ingrediënt van Vifit light gelezen. Het betrof ‘aspartaam’. Nu is Jasper doodsbang voor wat er met hem gebeuren kan! Na enig onderzoek via google zag ik inderdaad vifit light op een ‘blacklist’ staan. Ook ik ben enorm geschrokken van de schadelijke gevolgen van deze stof (zie hieronder voor een citaat van internet). U zult begrijpen dat wij als ouders ons ontzettend schuldig voelen om wat wij Jasper (en onszelf) hebben aangedaan! Wij vragen u daarom om een eerlijke verklaring!

Hoogachtend,

Felix de Lange

Enkele dagen later de reactie van mevrouw Vifit

Geachte heer De Lange,

Hartelijk dank voor uw bezoek aan onze website.

Wij ontvingen uw opmerking betreffende de toegevoegde zoetstof in Vifit
Light drink, hierover kunnen wij u als volgt informeren.
Aan een aantal varianten in ons assortiment zijn zoetstoffen toegevoegd. U
vindt deze terug in de ingrediëntendeclaratie op de verpakking. De
zoetstoffen die Campina gebruikt zijn aspartaam, acesulfaam-K, sacharine,
cyclaamzuur en sucralose. Deze zoetstoffen zijn uitgebreid onderzocht op
zowel Europees als Wereldniveau. Wetenschappelijk is bewezen dat deze
zoetstoffen veilig in voedingsmiddelen zijn te gebruiken, zolang de maximale
dagelijkse dosis niet wordt overschreden.

De maximale dosis van de verschillende zoetstoffen is:
Aspartaam 40 mg / kg lichaamsgewicht / dag
Acesulfaam-K 15 mg / kg lichaamsgewicht / dag
Sacharine   5 mg / kg lichaamsgewicht / dag
Cyclaamzuur   7 mg / kg lichaamsgewicht / dag
Sucralose 15 mg / kg lichaamsgewicht / dag

De maximale dosis is dus afhankelijk van het lichaamsgewicht. Voor
bijvoorbeeld een persoon van 60 kg is de maximale hoeveelheid 2400 mg
aspartaam per dag, 540 mg
acesulfaam-K per dag, 300 mg sacharine per dag, 420 mg cyclaamzuur per dag
en 900 mg sucralose per dag.

De hoeveelheid zoetstoffen die wij aan onze producten toevoegen voldoen aan
de wetgeving. In onderstaand schema ziet u de hoeveelheid zoetstof gemiddeld
per portie (200 g/ml).
Aspartaam en acesulfaam-K 20-30 mg
Cyclaamzuur 40-50 mg
Sacharine 10-20 mg
Sucralose 20-50 mg

Zoetstoffen zitten niet alleen in onze producten. Tegenwoordig bevatten
diverse producten  die gewoon op de markt verkrijgbaar zijn zoetstoffen. Ook
de zoetstoffen uit deze producten moeten bij de dagelijkse dosis worden
opgeteld. Toch zal de maximale dosis bij een
evenwichtige voeding niet zo snel overschreden worden.

Omdat de dosis afhankelijk is van het lichaamsgewicht zal er voor het
gebruik van producten met zoetstoffen bij kinderen meer voorzichtigheid
geboden moeten worden. Zij hebben immers een lager lichaamsgewicht en zullen
dus sneller de maximale dosis bereiken. Zwangere
vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven kunnen zoetstoffen gebruiken mits
de maximale dosis in de gaten wordt gehouden.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Als u in de toekomst nog
vragen, opmerkingen en/ of suggesties heeft, neemt u dan nogmaals contact
met ons op via onze website of door te bellen met de Consumenten Service,
telefoonnummer 0348-429297.

Met vriendelijke groet,

Mw. H. Tapperwijn
Consumenten Informatie Service

Felix is uitermate geschokt en mailt daarom ook met de onafhankelijke consumentenrubriek Kassa van de Vara

De mail aan Kassa

Geachte heer, mevrouw,

Sinds kort verkeer ik in een schok. Onze zeer intelligente zoon Jasper kwam tijdens een Internetsessie achter angstaanjagende feiten, betreffende de stof aspartaam die in vele (met name light) producten schijnt te zitten! Deze stof is regelrecht vergif. Jasper is (mede dankzij ons aandringen) verzot geraakt op de verder overigens heerlijke drank Vifit light. Hierover heb ik gecorrespondeerd met de fabrikant. Deze correspondentie treft u onder deze mail aan. De fabrikant geeft min of meer toe giftige stoffen toe te voegen.

Dit over het algemeen als gezond bekend staande product kan je gezondheid ernstig aantasten, zeker in combinatie met andere (light) producten! Bovendien is het kwalijke van light producten dat men denkt er zoveel als gewenst van te kunnen innemen, je wordt tenslotte toch niet dik van enkele calorien per glas? Met name de corpulente bevolkinsgroep grijpt terug op dit soort producten om toch veel en lekker te kunnen consumeren, met als gevolg dat ze zonder het te weten hun gezondheid in de waagschaal gooien! Een zeer ernstige zaak als je het mij vraagt! En hier hoor je de fabrikanten nooit over! Gezond = ongezond!

Het moet via uw programma toch mogelijk te zijn dit soort vergiftingen aan de kaak te stellen? Een rode waarschuwingssticker op het product met ‘Drink met mate, deze drank kan dodelijk zijn!’ lijkt me het minste? Zeker als u bedenkt welke angstaanjagende teksten men op sigarettenpakjes plaatst.

Graag uw spoedige reactie!

Met vriendelijke groet,

Felix de Lange

Het antwoord van Kassa:

Geachte heer De Lange,

hartelijk dank voor uw mail.

U schrijft in een schok te verkeren. Dat lijkt ons niet nodig.

De discussie over Aspartaam en andere zoetstoffen is al zeer oud. Er wordt al ruim 10 jaar beweerd dat de stof (samen met Cyclamaat, ook een zoetstof) zeer giftig zou zijn.

Echter: door de wetenschap is dit nooit aangetoond, maar alleen maar ontkracht. Alleen zeer hoge doseringen zouden niet goed zijn, maar dat geldt voor veel meer stoffen natuurlijk.

Daarnaast wordt er door hele volksstammen dagelijks aspartaam en cyclamaat gebruikt, zonder bewezen schadelijke gevolgen.

Zou de stof echt giftig zijn, dan zou deze vanzelfsprekend nooit toegelaten zijn door de EU (en Nederland) als toegestane hulpstof. Welke overheid staat er toe dat z’n bevolking gifstoffen zou nuttigen?

We hopen zo uw eerste schok weggenomen te hebben, en wensen u succes met het maken van keuzes omtrent het gebruik van zoetstoffen.

met vr. groet

Redactie Kassa.

Uiteraard gooit Felix nog wat drama in de stijd……. (volgt)

RSS Feed

<<

>>