Bikkelsite.com | jouw digitale pretcafé

nov/12

7

The Voice of Bakkeveen, november 2012

Lekker is anders, koken met Bob en Warnders: gebakken eitje met ham/kaas en broodje

Hartstikke hoi!

Uw Voice of Bakkeveen is bepaald geen keukenprinsesje. Ik woon al jaren in een eigen huis, op zich niks vreemds want er wonen wel meer mensen in een eigen huis, maar de keuken is nog helemaal ongebruikt en hagelnieuw. Dit is onontgonnen gebied in huize Warnders. Alleen de magnetron wordt door mij vies misbruikt. Met dat heerlijke keukenapparaat van 39 euro kan ik lezen en schrijven. De magnetron kent voor mij geen geheimen. Ik zie een op te warmen maaltijd, ik voel er aan, snuffel er even aan, knijp er zachtjes in en ik weet precies op hoeveel watt en hoe lang ik het op moet warmen. Na jarenlange ervaring weet ik dat praktisch elke op te warmen maaltijd of een chinees kliekje culinair het meest hoogstaand is na een opwarmsessie van 4 minuut 20 op 600 watt. Soms 4 minuut 10, soms 4 minuut 30. Niks forceren op 850 watt want dan is de maaltijd veel te onregelmatig warm met alle tongblaren van dien. Daarnaast verdwijnt er door de extreme warmte veel te veel van de authentieke smaak van de met liefde gemaakte Albert Heijn kant en klaar maaltijd.

Simpelweg vereist dit fingerspitzengefuhl, zoals de Roemenen dat zo mooi kunnen zeggen. Even de dialoog aangaan met je kliekje en dan hoep zei de chauffeur, zo met mijn mannelijke intuïtie in de magnetron zeilen en wachten op de mooiste ‘ pling’ die er bestaat. Weer een hoopje eten dat smeekt om op gegeten te worden. Dit allemaal terwijl mijn inductiekookplaat en afzuigkamp werkloos en verdrietig van een klein afstandje toekijken, smekend om ook eens een lekkere beurt te krijgen. Het enige wat ik in een wilde bui een keer op de inductieplaat – met het afzuigkapje grommend van genot aan – opgewarmd heb is midden in de nacht mijn favoriete groente: knakworst met curry op een bedje van rode Oliehoorn saus. Heerlijk, voedzaam en gezond. De hele schijf van vijf in een topgerecht. De inductiekookplaat wist niet wat het overkwam. Het enige culinaire hoogtepunt in haar bestaan.

Verder word ik culinair de week door geholpen door Mammie, DJ Andre, de Daghap en De Kolk. Van de laatste twee heb ik handige cursussen gemaakt die zijn na te lezen in de veelgelezen en veelgeprezen rubriek: Lekker is anders, koken met Warnders op uw eigen digitale pretcafe www.bikkelsite.com. Toegankelijk voor zowel de beginnende als de zeer geoefende koker.

Tijd om mijn culinaire vaardigheden met vliegende vaart uit te breiden. En wie kan dat beter, dan de beste keukenprins van de Boskleane: Bob. Kwarktaarten, Mexicaanse ovenschotels, Kunstkerstbomen, Indische rijsttafels, Mangothee, hij draait er zijn culinaire ovenhandschoen niet voor om. Lang droom ik er al van om de basis voor elke maaltijd geheel zelfstandig te kunnen bereiden. Zowel een heerlijk tussendoortje, als een volledige maaltijd. Een gebakken eitje met ham en kaas met broodje. Wat zou ik dat graag klaar kunnen maken! En Bob – de ongekroonde koning van de kwarktaart- kan dat gewoon! Dit hoort gewoon bij zijn dagelijkse keukenroutine. Ennnn misschien zou hij mij dat met al zijn ervaring zelfs kunnen leren. Mijn dank zou eeuwig zijn. Een extreme vaardigheid leren in een spoedcursus van een middag. U leest hieronder een gepatenteerde 16-delige stap voor stap cursus, zodat u het zelf ook kunt proberen, want als ik het kan kunt u het zeker. Lezertjes onder de 16, doe dit niet zonder de strikte begeleiding van een toegewijd ouder of voogd.

Benodigdheden:

– Peper

– Zaterdagkrant

– Zout

– Keukenschort

– kaas

– Helm

– Pan

– Broodje

– Vrijdagkrant

– Ham

– Bob

– Kerstboom (puur voor de gezelligheid)

– 30 eieren

Dit is nogal wat.

Stap 1:

Bel Bob met de verheugende boodschap dat je klaar bent voor dit culinaire hoogtepunt in je leven! Daar moet je het volgende bij voorstellen: Kies Bob uit je contactenlijst, wacht tot hij opneemt en roep met luide en overslaande stem: Bob, het is zover! het is Ei-day, trouwens, nergens om, maar heb je voor een eitje bakken ook boter nodig? want daar heb ik geen seconde aan gedacht. Nadat Bob bevestigend heeft geantwoord en heeft toegezegd het ontbrekende kleinood mee te nemen en er onmiddellijk aan te komen, wachten we vol opwinding en enthousiasme de komende gebeurtenissen af. ..

Stap 2:

Vooruitlopend op de komst van Bob, kunnen we al starten met de voorbereidingen op deze happening. Verzamel de hiervoor genoemde attributen in de buurt van de kookplaat. Na lang zoeken heb ik de inductie- kookplaat in de keuken gevonden. Krantjes, peper, ham, kaas, zout, 30x ei waaronder 29 oefeneitjes, handdoek, mes, bord.

Stap 3.

Bob arriveert. Na een hartelijke begroeting, inventariseert Bob de reeds verzamelde attributen. Nadat hij een complimentje geeft voor hetgeen ik geheel zelfstandig al bijeen heb gevonden, raadt hij mij nog wel aan om een koekenpan op te zoeken. Gelukkig heb ik deze paraat uit de kook-starterskit die ik ooit gekocht heb en dus tover ik een hagelverse maagdelijke pan uit een kastje.

Bob werpt ook een blik op de kookplaat en roept uit de grond van zijn hart: god zij dank geen open vuur, dus de brandblusser kan weer in de kast. Dit keukenprinsesje in opleiding is de trotse eigenaar van een inductie kooksysteem, met dank aan de vorige bewoners van dit pand.

Stap 4.

Intensiveer en continueer de voorbereidingen door de zaterdagkrant en de vrijdagkrant in zijn geheel zorgvuldig over de vloer rond het epi-centrum van de kookgebeurtenissen te draperen. Doe vervolgens het keukenschort om.

Stap 5.

Selecteer een kookpit om de pan op te plaatsen. Een cruciale keuze in het bereidingsproces. Kiezen we voor de links voor pit, rechts voor pit, links achter pit, Brad pit. Na ampel beraad hebben we er voor gekozen om de schoonste pit te selecteren en die bevindt zich links achter op de kookplaat. Vervolgens is het niet lastig om daar de pan op te zetten. Kind kan de was doen.

Stap 6.

Pauze! Tijd om even een kwartiertje bij te komen van de extreme inspanningen van de afgelopen 7 minuten en alles geestelijk even een plekje te geven. The Voice krijgt namelijk nog al wat indrukken en emoties te verwerken.

Stap 7.

Ontsteek het inductievuur en zet het fornuis aan. Let heeeeeeeel goed op het plaatje welke knop bij de pit links achter hoort.

Stap 8.

Zet de pit aan eerst in een gematigde stand, bijvoorbeeld standje 5. Doe een kwakje vloeibare boter in de pan. Bob geeft aan dat een drupje niet voldoende is en moedigt mij vooral aan om iets scheutiger met de boter te zijn. Na een flinke knijp in de fles met het puntje van mijn tong uit mijn mond hangend komt er nog een flinke teug achteraan. Dit moet voldoende zijn om het ingewikkelde proces van een eitje te bakken te continueren. Wacht vervolgens totdat de boter gesmolten is. Bob geeft ook de handige tip om de boter wat over de pan te verspreiden door de pan eefjes van het vuur te halen en de pan rustig, rustig Frank!, heen en weer te bewegen. Tot mijn grote verbazing sorteert dit onmiddellijk het gewenste effect.

Stap 9:

Stap 9 is de meest cruciale stap in het gehele bereidingsproces. Juist voor deze stap heeft The Voice nachten wakker gelegen, slaappillen en prozac nodig gehad om me een beetje op de been te houden. Bob heeft mij reeds enkele weken geleden verteld, dat het niet volstaat om het ei met dop en al in de pan te flikkeren. De echte smaaksensatie bevindt zich binnen de dop. Logischerwijs houdt dit in dat het ei van de dop ontdaan moet worden. En wel op zo’n manier dat er zich geen dopfragmenten in de rest van het ei bevinden. Dit zorgvuldige scheidingsproces behoeft enige handigheid. Handigheid is juist hetgene ik al 29 jaar zonder heb moeten stellen. Het ontbreken van handigheid is ook de hoofdreden dat ik mij nooit aan het kookproces gewaagd heb. Bob, weet alles van ei en dop, weet mij enigszins op mijn gemak te stellen door de ergste spanning van de spreekwoordelijke ketel te halen. Zijn geheim?! Het oefeneitje! Het oefeneitje en de oefenpan. Oefenpan? Ja oefenpan. We gebruiken de wasbak als oefenpan. En de rand van de wasbak als oefenpanrandje. Hoe doe je dat dan? Dop kapot slaan. Niet te hard en niet te zacht. Een rustige, soepele, gevoelige tik op de rand van de wasbak zodat er een scheurtje in de dop ontstaat. Weet u trouwens, lieve klupbladlezer, waarom een ei niet kan bevriezen? Er zit een dooier in. Vervolgens pak je het ei met tweehanden beet en scheurt voorzichtig het ei uitelkaar, waardoor de binnenkant van het ei, de gelachtige substantie, middels de wet van de zwaartekracht de vrijheid op zoekt en – hoep zei de chauffeur – zo de wasbak in glijdt. Vervolgens haal je de restjes dop uit de gelachtige substantie en het meest spannende, cruciale deelproces van het eitje bakken is voltooid. Spoel daarna wel even de ei uit het putje weg.

Stap 10.

Pauze! Even bijkomen van deze extreme mentale en fysieke inspanning. Doe een yoga achtige zenoefening om de rust te hervinden, zodat nu het echte werk kan beginnen.

Stap 11.

3 keer rustig in en uit ademen. Haal vervolgens nog 3 keer rustig adem. Selecteer op gevoel een eitje uit 1 van de drie eierdozen, bouw even een band met het eitje op door het rustig, Rustig!, rustig door je hand te laten rollen. Geef er een kusje op, neem een korte aanloop, geef een rustig tikje op de pan, trek het dopje, zoals geleerd van Bobje, rustig uit elkaar, laat de wet van de zwaartekracht zijn werk doen, boven de pan!, haal vervolgens de doprestjes zorgvuldig uit de pan en het wonder is geschied! Er ligt een heerlijk eitje, heerlijk te zonnebaden onder een loeiend afzuigkapje, nog geheel in vloeibare vorm, in mijn pan! High five Bob! We did it! Boks ouwe dibbes! Het meest cruciale onderdeel is goed gegaan. Blijf opletten Frank, zet het vuur wat hoger, dit schiet niet op, er mag best pit in zitten, en oefen geduld uit, maar blijf toch opletten. Het eitje is in twee parten uit elkaar gaan leven, maar dat maakt niet uit, in mijn maagje gaat het toch kapot. Rustig afwachten…. Het gaat namelijk geweldig! Boven verwachting zelfs!

Stap 12

Voeg naar believen smaakversterkers toe aan het steeds vaster wordende eiproduct in de pan, in de vorm van zout en peper.

Stap 13.

Ik dacht dat ik er was. De sp nning is er af. Maar we zijn er nog niet. Er dient nog 1 ingewikkelde handeling verricht te worden. Draai voor de optimale smaakbeleving het eitje om. Bob raadt mij ten zeerste af om dit via de pannenkoekschip methode te doen, door het al kantelend door de lucht te gooien. Wij gaan den spatel hanteren en de vork hanteren. Tong uit de mond en goedzo Frankie, het eitje is gedraaid.

Stap 14

Wacht nog even tot het ei de optimale smaak en vorm heeft bereikt, maak van deze tijd gebruik om het broodje te prepareren. Pak een broodje, snij het broodje door, doe vervolgens een pleister om je vinger, doe het broodje open en doe er een plakje ham tussen.

Stap 15.

Doe het overheerlijke, zelfgebakken eitje onder supervisie van Bob, op het broodje ennnnnnnnnn geniet van dit heerlijke zelfgemaakte hoogstaande culinaire eindproduct! Neem een hapje, geniet van de smaak en juich!! Hmmmmmm. Heerlijk! Dit ga ik vaker doen. Bedankt Bob, voor deze wijze levensles en het is een wonder dat er het afgelopen uur geen dooiers zijn gevallen..

Stap 16

Bel een schoonmaakploeg om je keuken te ontruimen, neem een uitgebreide douche en bedankt Bob nogmaals voor zijn fenomenale coaching.

Volgende keer in lekker is anders, koken met Bob en Warnders: gekookt eitje met zout en peper.

RSS Feed

<<

>>