Bikkelsite.com | jouw digitale pretcafé

apr/12

4

The Voice of VV Bakkeveen april 2012

Een column over het Dodo festival 

(Na het bijwonen van de Dodo nieuwsavond vind ik dat ik verplicht ben een stukje te schrijven over het geweldige en unieke Dodo festival. Dit stukje schrijf ik niet namens of voor de VV Bakkeveen, maar puur namens mijzelf: Frank Wadrners, 35 jaar,trots en enthousiast inwoner van het schitterende Bakkeveen – dat van die 35 jaar is helaas geen grapje) 

In deze Voice of VV Bakkeveen wil ik het met u over het Dodo festival hebben. Het meest sympathieke, vrolijke, grappige, blije feest van Zuid Oost Friesland en verre omstreken voor jong en oud! Voor ieder wat wils! Een stukje onvervalste Bakkeveen promotie. Een dag met dolle pret, waar vind je het?! In Bakkeveen! Dat zei ik net! (speciaal voor u heb ik de rijmwoorden even onderstreept, graag gedaan, kleine moeite). 

Een werkelijk dolenthousiaste organisatie is een jaar lang dag en nacht met maar één ding bezig: elke bewoner en bezoeker van Bakkeveen een onvergetelijke dag te bezorgen en het iedereen naar de zin te maken. Niemand uitgezonderd! En dat doen deze helden allemaal geheel vrijwillig! Dat kan alleen in Bakkeveen. Een organisatie die volledig belangeloos bezig is, om het andere mensen naar de zin te maken! Gratis! Ik heb het laatst uitgerekend, maar als je de totale tijd en uren optelt dat de organisatie in een jaar bezig is, kom je uit op 14 maanden, 3 weken, 2 dagen, 8 uur, 13 minuten en 7 seconden. Ze zijn dus met zijn allen opgeteld ruim een jaar bezig tegen een tarief van 0 euro per uur om ons welgeteld één onvergetelijke dag te bezorgen! Laat dat maar eens doordringen. Uw stukjesschrijver krijgt hiervan een brok in de keel en schiet al schrijvenderwijs in alle anonimiteit even vol. Ja lieve lezer, klapt u nu, terwijl u dit leest, in de huiselijke kring maar even in de handen. 

Deze helden zouden in een grote versierde wagen door Bakkeveen moeten worden rondgetrokken, en daarna 1 voor 1 nog even op de schouders een ererondje door het Abe Lenstra stadion moeten krijgen, waarna ze moeten worden gedecoreerd met een lintje in de orde van de Oranje Dodo Leeuw (of draaf ik nu alweer door?! Nee toch..). Ze zouden in ieder geval volledig gesteund moeten worden om de fantastische plannen ten uitvoer te brengen. 

Waarom dan wel? NOU! Het Dodo festival is de ultieme Bakkeveen promotie. In elk gemeentelijk beleidsstuk lees je dat Bakkeveen de toeristische trekpleister van Opsterland moet worden en dat daar de voorzieningen en activiteiten op moeten worden afgestemd. En dan krijg je zomaar gratis, zonder moeite (en dat spreekt ambtenaren aan, weet ik uit ervaring) een fenomenaal stukje toeristische gemeentelijk superpromotie in de schoot geworpen! Ik zou dan al die mensen eens gigantisch gaan knuffelen, ze uitnodigen en verwennen met taart en gebak en priklimonade, en ze op de blote knieën bedanken voor al deze inzet voor het organiseren van een uniek vrolijk feest die volledig past in de gemeentelijke beleidsplannen en die zijn gelijke niet kent. Ik zou volop met deze helden in gesprek gaan, ze stimuleren, ze helpen, ze faciliteren (of betekent dat hetzelfde als helpen?!), ze bij te staan (of betekent dat hetzelfde als helpen?!) met expertise op het gebied van meer specialistische issues (of betekent dat hetzelfde als onderwerpen?!), zoals het verkrijgen van de broodnodige vergunningen en  het afwikkelen van de nodige vervelende formaliteiten. Het laatste wat ik zou doen is ze een strobreed in de weg te leggen en de organisatie te demotiveren (gelukkig zijn ze daar ook niet vatbaar voor). Wel zou ik ze pro-actief (of is dit een volledig overbodig woord in deze context en alleen maar interessantdoenerij?!) wijzen op de risico’s van het feest, de regels waar een ieder zich aan moet houden, het feit dat niet iedereen op een feest zit te wachten en daar samen een goede oplossing voor verzinnen. 

Ik durf in een stoere bui te zeggen dat er bijna nergens een feest met zo een grenzeloze, aanstekelijke en bijna manische enthousiasme en pure liefde wordt georganiseerd als het Dodo feest. Een feest waar (op ongeveer 5 mensen na) het hele dorp een jaar lang naar uitkijkt! Helaas zit in die ongeveer 5 mensen 80% van de tijd, in plaats van 1.995 Dodo liefhebbers. Bakkeveen en verre omstreken is al maandenlang zwanger van de voorpret. Het zou me ook helemaal niets verbazen als straks een keer iemand zwanger van het Dodo feest is, maar dat geheel terzijde… 

Een ware toeristische trekpleister die voor alle toeristen een unieke ervaring is. Ze zullen tegen iedereen zeggen: Wat we in Bakkeveen hebben beleefd, maak je nergens mee! Met een toeristische olievlekwerking als gevolg. Een aanzuigende werking, zo mag je het ook noemen, maar het hoeft niet. 

De Dodo organisatie zal zich er nooit bij neerleggen, maar het schijnt zo te zijn dat een te verwaarlozen groep mensen het Dodo feest liever niet ziet door gaan dan wel. Dan denkt uw Voice even na. Stel: in mijn achtertuin vindt het Dodo feest plaats. Wat zou ik dan belangrijk vinden? Ik zou denken: ideaal, dan kunnen we helemaal naar de kloten en ongeremd pret maken en kan ik in geval van nood zo vanaf het Dodo terrein, door een openstaand raampje, zo smoor als een krentenbol in mijn bed worden gejonast. Dat is ook ideaal met een pijnlijk enkeltje. Hadden Alex en Dirni ook handig gevonden. Maar ik kan me ook indenken dat er mensen net iets minder enthousiast zijn dan ik en mijn mening niet als maatgevend mag worden beschouwd. Oke, wat zou ik erg vinden, wat zou ik zelfs erg vinden: als je ’s ochtends je huis eens bestudeert en je vindt je dakkapel of schoorsteen terug in je eigen brievenbus. Dat is vervelend. Wat ook vervelend is, als je ‘s ochtends van de trap af komt en er staat een golfslag aan urine door je net gerenoveerde halletje te gutsen. Dat is vervelend, denk ik. Weten doe ik het niet, want ik plas altijd ergens anders (de badkuip) en woon niet in Limburg. Maar ook dan geen nood, want deze Dodo organisatie zou er hoogst persoonlijk voor zorg dragen dat er een gloednieuwe schoorsteen op je huis wordt gemetseld en dat de urine eventueel met een rietje uit het halletje wordt gezogen. Laat het dan de organisatie weten en ze zorgen voor een oplossing. Maar gelukkig, dit soort wanklanken en escapades hebben zich bij mijn weten niet voorgedaan en alle voorgaande Dodo feesten zijn hoofdzakelijk schadevrij verlopen en zijn stuk voor stuk feesten waar heel veel mensen, jong en oud, met groot plezier op terug kijken. 

Geluidsoverlast? Tsja… het is wat. Eén avond lang dolle pret brengt geluid met zich mee. Een hoop geluid. Geen wekenlang achter elkaar continue klereherrie, maar één avond tot ongeveer 02.00 uur. Als dat je grootste probleem is… Ga óf mee feesten óf vlucht naar een musical in Scheveningen en bedenk dat je dit heel even moet doorstaan in ruil voor een fenomenaal stukje Bakkeveen promotie, het dorp waar je zo ziels veel van houdt. Opgelost! Mijn collega’s, daar moet je pas medelijden mee hebben, die zitten 36 uur per week in de geluidsoverlast. Die hebben pas reden tot klagen. 

Afgelopen maand was ik aanwezig bij de Dodo nieuwsavond. Superprofessioneel en mega enthousiast georganiseerd. Maar vooral een enthousiasme en een bereidwilligheid om het iedereen naar de zit te maken en aandacht te hebben voor alle vrienden van Dodo, maar ook bloedserieus te luisteren naar mensen die iets minder blij zijn met Dodo en daar in samenspraak een geweldige oplossing voor te verzinnen. Een jonge organisatie die het zo aanpakt: geweldig! Het moet doorgaan en alle Dodo vrienden en vriendinnen moeten de organisatoren steunen om alle plannen te realiseren. Wat ik nou jammer vond? Dat ik de enige ambtenaar was, die aanwezig was. En mij hoefden ze niet te overtuigen. Juist nu hoort een betrokken gemeente er te staan voor haar burgers. Dan laat je je inwoners en je stemmers ook zien, dat je er voor ze bent en goede initiatieven volledig steunt en ze serieus neemt. Een jonge groep enthousiastelingen die iets fantastisch willen organiseren, daar maak je tijd voor vrij, ook als je even niet in kunt klokken… En dat laatste mag ik zeggen, want ik ben zelf ambtenaar. Of zoals ik zelf graag met de nodige zelfspot zeg: Op mijn 25e ben ik gestopt met werken en ben ik ambtenaar geworden. 

Ik roep u, als Dodo vriend en vriendin op, om onze organisatie door dik en dun te steunen en te zorgen dat het Dodo feest er weer komt! Laat vooral zien dat er meer dan voldoende draagvlak is voor een fantastisch feest en dat er niet alleen klagers zijn. Het feest moet georganiseerd worden op de voorwaarden van de organisatie, dus midden in het karakteristieke dorpscentrum! Daarnaast roep ik degene op, die minder blij zijn met het Dodo festival, om u te bekend te maken bij de organisatie en samen met hen te zoeken naar een voor ieder bevredigende oplossing. Ik weet zeker dat u er dan samen uit komt. Ze hebben bewezen dat ze dat kunnen! 

Met hartelijke Dodo groet,

The Voice

 Volgende maand hoop ik op een verslag van de kampioenswedstrijd van het Tweede.

RSS Feed

2 Comments for The Voice of VV Bakkeveen april 2012

mammie | 4 april 2012 at 23:24

dit is echt een verhaal naar mijn hart!!!
heel goed gedaan jochie!!!!!!!!!!!!!!!!
m had het niet beter kunnen verwoorden.

The Voice of Bakkeveen, september 2013 - Bikkelsite.com | 4 september 2013 at 17:43

[…] dat heb ik toen al eens uitgelegd in een column die de gemeentelijke burelen is gepasseerd, lees em hierrrrrrrr vrolijk nog eens […]

Leave a comment!

<<

>>