Bikkelsite.com | jouw digitale pretcafé

jul/10

14

Fiona mailt naar 'Maria weet raad', een rubriek op Yorin tt 371, van seksuologe Maria Schopman

Heb jij ook een vraag over liefde, seks of relaties voor Mària? Stuur haar dan een brief of e-mail. Neem er de tijd voor en geef genoeg achtergrondinformatie, zodat Mària zich een goed beeld van de situatie kan vormen. Mailen kan via maria@rtl.nl

 

Brief van de dag
De rubriek Mària Weet Raad brengt zeven dagen per week een Brief Van De Dag. Hierin geeft seksuologe Mària Schopman raad op vragen van bezoekers van de site en kijkers van de rubriek Mària’s Magazine op Yorin Text. De brieven worden zowel op text als op internet geplaatst.

De mail van Fiona:

Maria,

Complimenten voor je leerzame pagina! Ik lees het elke dag. Maar nu heb ik zelf een vraag.

Ik ben 25 jaar en sinds vier jaar woon ik samen met mijn lieve vriend van wie ik heel veel hou. Wij hebben het heel goed samen. Wij hebben allebei een goede baan en kunnen alles kopen en doen wat ons hartje begeert. Ook kunnen wij goed opschieten met elkaars vrienden en schoonfamilie. Deze zomer zijn wij zelfs met elkaars familie wezen fietsen in de Ardennen! Niks aan de hand, zou je zeggen. Echter, na een relatie van inmiddels zeven jaar gaan wij als broer en zus met elkaar om. Er is geen verrassing meer in onze relatie. Wij praten steeds minder met elkaar en ook op seksueel gebied is het geen kermis meer.

Waar ik aan het begin van onze relatie nog wel eens spetterend en onverwachts werd genomen op de wasmachine, of bevredigden wij elkaar tijdens een nachtelijke autorit leef ik met name het laatste jaar in een seksuele Sahara. De frequentie van onze seksuele uitspattingen neemt ook schrikbarend af. Het blijft vaak bij één keer per week een routineus, dwangmatig vluggertje op zondagochtend.

Sinds twee maanden chat ik met een hele lieve, grappige, attente jongen. Onze gesprekken worden steeds intiemer, ik merk dat ik hier van geniet. Ik voel zelfs weer vlinders! Ik voel me ontzettend schuldig tegenover mijn vriend, maar ik mis de spanning in mijn eigen relatie. We hebben foto’s uitgewisseld en nu wil hij me ontmoeten, ik verlang er zelf ook erg naar, iemand die de vulkaan in mijzelf weer kan doen ontbranden….. maar waar zal dat toe leiden? Moet ik in gaan op de avances van mijn chatlover? Ik weet niet meer wat ik wil.

Ik heb het dan wel erg goed met mijn vriendje, maar ik ben nog maar 25 jaar. Ik voel me te jong om nu al ten prooi te vallen aan de fantasieloze burgerlijkheid met als hoogtepunt van komend weekend een avondje steengrillen met de schoonfamilie.

Moet ik het uitmaken met mijn vriendje, ondanks dat ik erg van hem houd en gaan voor het avontuur in mijn leven? Ik wil mijn vriendje eigenlijk geen pijn doen, want hij is erg lief voor mij en we hebben het erg goed samen.

Ik weet echt niet wat ik moet doen, ik leef in dubio! Help! Ik hoop echt van je te horen, hetzij via plaatsing, hetzij op dit email adres.

Liefs,

Fiona

Herinneringsmail van Fiona:

Lieve Maria,

Tot op heden heb ik geen reactie gehad op vorenstaande mail. Ik durf er verder echt met niemand over te praten, mijn vriendinnen zien me aankomen….. Een goed advies kan ik wel gebruiken.

Mijn chatlover begint nu aan te dringen dat hij me wil ontmoeten om onze wensen in vervulling te laten gaan…… Als ik hem binnenkort niet wil ontmoeten, zet hij een punt achter onze chatrelatie, omdat hij (en ik ook….) nergens anders meer aan kan denken. Ook mijn vriend valt het de laatste tijd op dat ik erg afwezig ben. Ik weet echt niet meer wat ik wil. Ik ben verslaafd aan de spanning van het chatten, aan de andere kant weet ik wat ik nu heb…..

Groetjes,

Fiona

Eerste reactie Maria:

Yorin Maria weet raad.

Hallo Fiona,
Vraag me af wat je voor werk doet, gezien je creatieve woordspelingen in je brief. Dit weekend zal ik je brief beantwoorden. Verwacht geen uitspraak, maar wel een aantal gedachtenspinsels.

Met vriendelijke groet,

Maria Schopman

Uitgebreide reactie Maria:

Yorin Mariaweetraad.nl

Hallo Fiona,
Is het kenmerk van een chatlover hebben niet, dat je alle ruimte hebt om fantasiefiguren te creëren, en de vrijheid hebt om al of niet ‘echte ‘ intimiteiten uit te wisselen, zonder daarvoor ooit ter  verantwoording te worden geroepen. Een speelse manier om ontrouw te zijn, zonder het echt te zijn.
Het chatten is voor jou op zich zelf heel opwindend, en dat projecteer je op chatvriend.
heel opwindend, het is de vraag of hij dat is. Heb je wel eens naar de serie: Seks in de city gekeken?  Daar komt jouw dilemma zeker in voor.
Er zijn twee kanten aan je verhaal:
– als jij je chatlover niet gaat ontmoeten, dan blijf je altijd fantaseren over een misschien gemiste kans. En wie weet beantwoordt hij helemaal niet aan de door jouw gecreëerde figuur, samengesteld uit segmenten die hij zelf (mooi beeld) heeft aangedragen. Je loopt een zeker risico: teleurstelling als je de werkelijke figuur ontmoet. Of de Prins op het Witte Paard, waarvoor je bereid bent je leven een totaal andere wending te geven. Aan jou de keuze.
– Je bent 25, je kent je vriend 7 jaar en woont daarvan 4 jaar samen. Dan slijpt er inderdaad een bepaald patroon in. Maar je legt daarvan de ‘schuld’ wel erg bij je vriend. Wat doe jij om die seksuele Sahara te bevloeien. Heb je initiatieven genomen die door hem zijn afgewezen? Heb je wel eens in de boekhandel gekeken naar een boek over seksualiteit en intimiteit? Bijvoorbeeld “het grote genieten” over seksuele burn-out van Harry v.d. Wiel. Of  “Sextase” voor een nieuwe seksuele beleving, van Caroline Aldred. Of kijk uit naar een erotisch tijdschrift voor Vrouwen en ga dat zeer uitdagend zitten of liggen lezen. Vrijen moet je onderhouden en vooral je fantasie gebruiken. Ik neem aan dat je ook niet iedere avond/week hetzelfde eet, maar varieert. En steengrillen lijkt me geen uitgelezen maaltijd. Vind jij jezelf  niet een beetje te jong om met je schoonouders in de Ardennen te fietsen? Jullie zijn rond de 25, verdienen goed, dan zijn er toch wel spannender en uitdagender vakanties te bedenken.
– Je houdt van je vriendje, schrijf je, maar jullie zijn in een saaie spiraal terecht gekomen. Dus aan jou de keuze: investeren in de relatie, wat betekent aandacht voor elkaar. Je laten inspireren door literatuur, films en samen dingen doen. Misschien Salsa dansen of een sport, wat denk je van schermen. Waarom niet chatten met je vriendje. Kan heel spannend worden? Of een paar gesprekken met een seksuoloog om de starre manier van samenleven open te breken en ruimte te geven om de seksuele spanning weer te ontdekken. Dus investeren als je de relatie door wilt zetten, want anders zitten jullie over een jaar weer met hetzelfde dilemma. Misschien iets doen aan je chatverslaving?
Laat me weten wat je van dit antwoord vindt, of het verkort wordt voor teletekst en de website, zie je deze week.

Veel groeten,

Maria Schopman

Het antwoord van Fiona:

Maria,

Hartelijk bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik ben erg blij dat jij vanuit je ervaring als klankbord hebt willen fungeren, want ik zit er behoorlijk mee…….
Om maar gelijk antwoord te geven op je vraag uit je vorige mail, ik ben secretaresse op een reclamebureau. Een dynamische en afwisselende baan.

De afgelopen week heb ik je antwoord laten bezinken. Ik ben nog jong, als in dit stadium van onze leven ‘lapmiddelen’ als salsa dansen en sexy lingerie mijn relatie nog moeten redden…… hoe moet het dan als ik 42 ben??? En dan zal een andere partner vinden erg moeilijk zijn. Je hebt helemaal gelijk, als je zegt dat je in een relatie moet investeren, maar ongemerkt bloedt het gewoon een beetje dood. Ondertussen chat ik nog steeds met mijn Chatlover en het wordt steeds leuker en spannender! Ik wil nog spetteren in mijn jonge leven!

Graag wil ik wel een misverstand uit de wereld helpen, de relatie met mijn Chatlover is niet puur erotisch. Het is niet zo, dat elke keer als ik mijn digitale adonis tegenkom ik soppend op mijn bureaustoel zit. Het voordeel van chatten is dat het erg laagdrempelig is. Er is minder gevoel van schaamte dan in ‘real life’ en je geeft je gemakkelijker ‘bloot’. Zo wissel ik met mijn Chatlover veel intimiteiten en zieleroerselen uit, die ik met mijn vriend nog nooit heb besproken. We hebben ook veel goede gesprekken over alle facetten van het leven. Alleen erotiek is voor mij niet genoeg, om me te laten boeien. Wij hebben een fantastische geestelijke band opgebouwd en kunnen ook erg om elkaar lachen. Erg belangrijk. Maria, ik denk wel eens dat ik mijn huidige vriend op te jonge leeftijd heb ontmoet. Ik wil het zo graag nog eens overdoen met een nieuwe partner…..

Inmiddels heb ik besloten dat ik mijn Chatlover wil ontmoeten. Mijn vriend moet over anderhalve week drie dagen weg voor zijn werk. Wij zullen afspreken bij de Apenheul te Apeldoorn en daarna lekker romatisch dineren. Als dit ook maar half zo leuk is als ons chatten, zullen we waarschijnlijk onze ontmoeting ‘s nachts voortzetten…….Heel erg spannend allemaal!

Ik denk dat ik een ontzettend schuldgevoel krijg, maar ik moet deze kans grijpen en kijken waar het toe leidt… Wat vind jij? Moet ik het van te voren uitmaken met mijn vriend, of zal ik eerst afwachten hoe het avontuur met mijn Chatlover afloopt?(dan kan ik altijd later nog beslissen). Of zal ik dan een te groot schuldgevoel krijgen……… Wij hebben tenslotte al erg veel gedeeld en hij is goed voor mij…

Ik hoop nog één keer van je te horen.

Groetjes,

Fiona

RSS Feed

<<

>>